25 Şubat 2014 Salı

Aspendos Tiyatrosu Hakkında Kısa Bilgi


 
Aspendos Tiyatrosu Akdeniz Bölgesinde Antalya İli sınırları içerisinde yer alır. Antalya’ya 50 km uzaklıktadır. Serik ilçesine ise 8 km uzaklıktadır. Antik Tiyatro Roma döneminde günümüze kadar bütün yapıları ile ayakta kalmıştır. Aspendos Antik Kenti sınırları içerisinde yer alır.
 
Antik kentin kuruluşu MÖ 10 yy. kadar uzansa da Aspendos tiyatrosu MS 2 yy. inşa edilmiştir. Aspendos Tiyatrosu MS 161 – 180 yılları arasında ünlü Roma İmparatoru Marcus Aurelius Antoninus Augustus zamanında yapılmıştır. Tiyatro 20.000 kişi kapasitelidir.
 
Günümüze kadar tüm yapıları ile ayakta kalmasının temel sebebi Selçuklular döneminde tiyatronun sahne binasının kervansaray olarak kullanılmasıdır. Antik tiyatroda Selçuklular dönemine ait restorasyon izlerine rastlanır.
 
Aspendos Anfi Tiyatrosu akustik olarak ve mimari olarak tam bir başyapıt niteliğindedir. Tiyatro oldukça büyük olmasına rağmen sahnedeki sesler en üst basamaklarda oturan izleyiciler tarafından net şekilde algılanabilmektedir.
 
Aspendos tiyatrosu hakkında kısa bilgi almak için sitemizde yer alan bu konuya bakabilir ve diğer konularımızı inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder